Kledij

Jezelf kleden voor een fietsrit

Maartse buien en aprilse grillen. Uit ervaring weten we dat maart nog behoorlijk fris kan zijn. Hoe warm je jezelf aankleed hangt af hoe goed of hoe slecht je de koude verdraagt. Het hangt ook af van de omgeving waar je door fietst. Mountainbikers onder ons weten dat het in het bos veel minder koud is dan op open terrein. De wind is hier bepalende factor.
Sommigen zullen het niet graag horen maar best heb je het in het begin van de fietstocht een beetje te fris. Ben je te dik aangekleed dan kan het lichaamsvocht niet snel genoeg weg en koelt je huid af.

Kleden in lagen

Laag 1: thermo-ondergoed (met lange mouwen), speciaal ontwikkeld voor fietsers.
Deze laag ligt direct op je huid en de belangrijkste functie is het opnemen en afvoeren van je transpiratie. Een natte eerste laag kleding geeft je een onaangenaam koud gevoel.

Laag 2: onze trui

Laag 3: onze wintervest
Afhankelijk van wind en temperatuur vervang je de wintervest door de voorjaarsvest later bij mildere temperaturen en wind door de windstopper. Onze lange broek of later de korte.

Tip: Er bestaan armstukken en beenstukken die je apart kan uitdoen als het later op de dag warmer wordt.

Hoofd, handen, voeten

Het meeste warmte verlies je via je hoofd. Bij kouder weer kan je onder je helm een fietspet of Buff dragen (met Windstopper)

Een Buff kan je bovendoen ook rond je nek dragen, ideaal om de koude brug tussen hoofd en lichaam af te dekken.

Handschoenen is zeer belangrijk bij koud weer, kouden handen worden gevoelloos en je hinderen bij het vlot remmen en schakelen. Bovendoen beschermen handschoenen je handen ook wanneer je valt (schaafwonden). Bij warmer weer kan men handschoenen dragen zonder vingers.

Wind- en waterdichte schoenen, overschoentjes en warme sokken helpen als het koud is. Gevoelloze voeten door de koude kunnen je verhinderen bij het vlot in- en uitklikken van je pedalen.

Onderhoud en wassen van fietskledij

 1. wassen max. op 40° liefst op 30°.
 2. nooit met wasverzachter wassen.
 3. kleren binnenste buiten keren.
 4. ritsen sluiten.
 5. velcro van handschoenen dichtdoen
 6. vetvlekken of andere vlekken eerst instrijken met D’or (= natuurzeep)
 7. niet in droogkast steken
 8. witte truitjes niet met donkere truitjes wassen
 9. nooit strijken
 10. nooit ondergoed dragen onder fietskleren (slijtage kledij en wrijving op de huid)

Beschadigde kledij

Wanneer wij wekelijks met een zestigtal TBO-trappers de baan op trekken zijn, gezien het toenemende verkeer en andere omstandigheden, valpartijen niet uit te sluiten.
Gelukkig bleven onze leden de laatste jaren gespaard van zware lichamelijke schade. Schade aan fiets of kledij zijn bij valpartijen steeds mogelijk. In geval van beschadigde TBO-kledij wil het bestuur financieel tussenbeide komen. (officiële ritten vermeldt in “De Biedon”)


Penningmeester en voorzitter, samen met betrokken lid van vzw TeBeO, beslissen of de schade herstelbaar of onherstelbaar is.

Bij herstelbare schade :

 • De beschadigde kledij wordt « netjes / proper » binnengebracht bij penningmeester of voorzitter.
 • De beschadigingen worden gratis hersteld.

Bij onherstelbare schade zal er rekening gehoud worden met de “ouderdom” van de kledij. Het bestuur komt financieel tussenbeide voor de maximum de helft bij aankoop van nieuwe TBO-wielerkledij, a rato van het aantal jaren dat we de huidige uitrusting gebruiken. De TBO uitrusting zal gedurende 5 jaren gedragen worden. Dus volgende formule wordt gebruikt: (Kostprijs *(leeftijd kledij-5)/5)/2 .

Als we een kledingstuk met een kostprijs van € 100 als voorbeeld nemen, kan je met onderstaande indicatieve tabel de tussenkomst van de club berekenen.

JaarBerekeningTussenkomst bestuur
1ste€ 100 * 5/5/2€ 50
2de€ 100 * 4/5/2€ 40
3de€ 100 * 3/5/2€ 30
4de€ 100 * 2/5/2€ 20
5de€ 100 * 1/5/2€ 10

Kostprijs kledij

Elke 5 jaar wordt onze club kledij hernieuwd. Om de kostprijs voor nieuwe, kwaliteitsvolle fietskledij zo laag mogelijk te houden, gebruiken we onze sponsor- en andere inkomsten uit activiteiten om een deel van kosten voor het basispakket te drukken. Hiervoor rekenen we op de inzet van onze leden om te helpen op diverse activiteiten zoals bv. de busparking tijdens festivaldagen.

Indien gewenst kunnen extra kledingstukken – met club bedrukking – bijbesteld worden:

KledingstukPrijs
Korte broek met Poronleder€ 79
Trui met korte mouwen€ 53
Lange broek met Poronleder€ 92
Voorjaarsvest (mid season)€ 101
Regenvest€ 53