Fiets en materiaal

Wanneer we samen gaan rijden, zorg je ervoor dat je fiets ook in orde is. Enkele punten die je zelf kan nakijken:
Bandenspanning: de ideale bandenspanning is afhankelijk van je buitenband en staat meestal vermeld op de buitenband. Tip: minder spanning = meer comfort, meer spanning = minder rolweerstand
Mechanische onderdelen
Zorg ervoor dat je ketting niet te droog staat = slijtage
Propere mechanische onderdelen = ook minder slijtage
Versnelling correct afgesteld?
Remmen nog OK en niet te fel afgesleten?
Banden nog OK (geen scheurtjes, te veel slijtage?)
Kan je jezelf minimum depaneren?
Reserve (binnen)band
Bandenlichters
Pomp of bommetjes
inbustooltje
Voor het begin van het seizoen is het steeds aangewijzen om je fiets grondig na te kijken of hem voor nazicht even binnen te brengen bij je fietsenmaker. (hou er rekening mee dat het dan drukke tijden zijn bij de fietsenmakers!)
Gebruik elektrische fiets

Fietsen is gezond. Je fietscarrière rekken?
Denk eens aan een elektrische fiets ! Met een e-bike wordt fietsen leuker en toegankelijker, ongeacht je leeftijd of conditie.
De elektrische ondersteuning helpt je om langere afstanden te overbruggen en heuvels moeiteloos te beklimmen, zonder uitgeput aan te komen.
Bovendien verminder je de belasting op je knieën en gewrichten, wat de kans op blessures verkleint. Investeren in een elektrische fiets betekent dat je langer kunt genieten van de vrijheid en het plezier van fietsen. Dus waar wacht je nog op? Stap op die e-bike en blijf actief en gezond!
Ook onze club stapt mee in deze evolutie, voortaan zijn e-bikes toegelaten in alle ploegen !
Tot slot nog dit : bij de TBO-trappers is de e-bike een hulpmiddel tot verhoging van comfort, niet van snelheid. Daarom dienen e-bikes achteraan in de groep te rijden. Behalve wanneer de ritverantwoordlijke met een elektrische fiets rijdt, is het toegelaten dat zij/hij vooraan rijdt.