Blog

Hop, de fiets op: 14 redenen waarom fietsen goed voor je is

14X DAAROM SPRING JE BEST VAKER JE FIETS OP

1. FIETSEN IS GOED VOOR JE HART EN BLOEDVATEN

Wanneer je fietst, wordt je hartritme opgevoerd en gaat het bloed sneller door je aderen stromen. En hoe vlotter die flow verloopt, hoe sneller ook de (goede) voedingsstoffen worden aangevoerd in je lichaam en de (slechte) afvalstoffen worden afgevoerd. Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.

2. JE VERBRANDT ER (EEN BEETJE) VET MEE

Wie begint met sporten, doet dat vaak om een beetje gewicht te verliezen. Maar in de praktijk valt dat soms tegen: je gaat vier keer per week een halfuurtje joggen, maar op de weegschaal valt daar niets van te merken. Dat komt omdat je vetverbranding pas op gang komt na 30 minuten inspanning, en pas optimaal werkt na een uurtje. Dat eerste halfuur gaat je lichaam de suikers verbranden die in je bloedbaan zitten, pas later spreekt het je vetreserves aan. Het goede nieuws: fietsen blijkt dé perfecte sport om wel wat vet te verbranden, omdat het minder intensief is en je het dus langer dan een uur kunt volhouden. Het is wel belangrijk dat je aan een bepaalde intensiteit (zo’n 60% van je maximale hartslag) beweegt en dus aan een vrij stevig tempo fietst.

3. IEDEREEN KAN HET

Sporten kan behoorlijk belastend zijn voor je gewrichten en zelfs blessures uitlokken. Omdat je gewrichten veel minder last hebben van de zwaartekracht is de kans op blessures bij fietsen laag. Het is dan ook een sport voor iedereen: jong én oud, superfit of een beetje broos in de gewrichten en spieren.

Sportdokter Tom Teulingkx: “Sportartsen zeggen weleens: ‘Uiteindelijk is iedereen veroordeeld tot de fiets’. Dat klinkt misschien negatief, maar het betekent vooral dat je niet eeuwig kunt blijven lopen of voetballen, omdat je lichaam dat met het ouder worden gewoon niet meer aankan. Veel mensen schakelen uiteindelijk over op de fiets om te blijven bewegen, en zien dan een nieuwe wereld voor zich opengaan: ze ontdekken de geneugten van een fietsvakantie, of sluiten zich aan bij een leuke fietsclub. De fiets geeft hun leven vaak een nieuwe geluksboost.”

4. VAN FIETSEN WORD JE FITTER

Fietsen is goed voor je conditie: regelmatig een kwartier fietsen (4 à 5 keer per week) verbetert de conditie van een ongetrainde fietser al met 13%. Het houdt bovendien niet alleen je hart gezond, maar is ook een goed middel in de strijd tegen diabetes. Uit onderzoek blijkt dat het beginstadium van diabetes type 2 gestopt of zelfs teruggedraaid kan worden door regelmatig te fietsen.

5. FIETSEN ZORGT VOOR MINDER STRESS EN MEER GELUK

“Door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam en je geest de kans om te ontspannen. Zo komen er endorfines vrij, hét gelukshormoon bij uitstek”

Door in de buitenlucht te fietsen geef je je lichaam én geest de kans om te ontspannen. Daardoor komen er endorfines vrij, hét gelukshormoon bij uitstek. De dosis cortisol in je bloed (oftewel: het stresshormoon) daalt dan weer gevoelig tijdens een fijn fietstochtje.

6. FIETSEN LOKT JE NAAR BUITEN

Het is bewezen dat sporten in de buitenlucht voor meer ontspanning en energie zorgt dan binnen sporten. Tijdens het fietsen geniet je ook volop van het natuurlijke zonlicht. Dat is dan weer belangrijk om voldoende vitamine D aan te maken. Tegenwoordig weten we dat bijna iedereen daar een tekort aan heeft, terwijl het een onmisbaar ingrediënt is voor de opbouw van onze botten en de werking van onze spieren.

Sportarts Tom Teulingkx: “Tijdens het fietsen stel je je armen en gezicht bloot aan de zon, waardoor je vitamine D-peil de hoogte ingaat. Al is het op een zonnige dag natuurlijk belangrijk om jezelf ook voldoende in te smeren met zonnecrème.”

7. HET IS GOED VOOR HET MILIEU ÉN JE PORTEMONNEE

Door de fiets in plaats van de auto te nemen, vermijd je veel uitstoot van kwalijke gassen en fijn stof. Zo doe je zowel je medemens als het milieu een plezier! En omdat je fiets níét op dure brandstof rijdt, zal ook je eigen portemonnee er natuurlijk blijer van worden.

8. HET IS SOMS SNELLER DAN DE AUTO

Met je auto de stad in rijden? Dat is vandaag vaak geen pretje meer, zeker niet op een drukke dag. Die files naar de binnenstad rij je fluitend voorbij met je tweewieler. En eenmaal aangekomen zet je je fiets op een gratis parkeerplaats, in plaats van eindeloos te zoeken naar een (dure) parking voor je auto.

9. FIETSEN HOUDT JE JONG(ER)

Uit onderzoek blijkt dat wie drie keer per week 45 minuten fietst, zijn of haar biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar kan verlagen. Bewegen in de buitenlucht heeft ook een verjongende werking op je huid. De bloedcirculatie in het huidweefsel neemt toe, waardoor gifstoffen sneller afgevoerd worden. Door de inspanning zul je ook wat strakker in je vel gaan zitten, vooral dan aan je benen en armen. Maar ook hier geldt weer: goed insmeren is de boodschap, want tijdens het fietsen (zeker in het voorjaar, als je huid nog maar weinig zon heeft gezien) voel je vaak niet dat je verbrandt. En dat doet je huid er net veel ouder uitzien …

10. FIETSEN IS EEN GOEDE TRAINING VOOR JE HERSENEN

“Fietsen houdt je lichaam én je brein jong, want onderweg krijg je allerlei prikkels binnen uit je omgeving”

Wetenschappers zijn er ondertussen zeker van dat fietsen, en bewegen in het algemeen, oudere mensen beschermt tegen dementie. Sportarts Tom Teulingkx: “Ook voor je hersenen geldt: use it or lose it. Als we ouder worden, sterven onze hersencellen langzaam af. Vasculaire dementie is een type dementie waarbij die cellen sneller afsterven doordat er te weinig bloedvoorziening in de hersenen is. Dat proces kun je tegengaan door regelmatig te bewegen. Fietsen houdt je brein ook nog op een andere manier jong, want onderweg krijg je voortdurend allerlei prikkels binnen uit je omgeving. Die zijn een goede training voor je geheugen, dat daardoor soepeler zal blijven werken.”

11. JE BOUWT ER SPIERMASSA MEE OP

Door te fietsen bouw je de spieren in je rug, buik, bovenbenen en billen op, waardoor ook je algemene houding (bv. tijdens het zitten of wandelen) erop vooruitgaat. En, je staat er misschien niet bij stil, maar fietsen is ook goed voor je armspieren, die tijdens het fietsen voortdurend onder spanning staan.

12. HET IS GOED VOOR JE WEERSTAND

Door regelmatig te fietsen ben je beter gewapend tegen aanvallen van bacteriën en virussenSportarts Tom Teulingkx: “Sommige mensen zijn bang dat ze, als ze in de regen of koude fietsen, sneller een verkoudheid zullen oplopen. Maar dat klopt niet: verkoudheden doe je op door in een warme ruimte met veel mensen dicht op elkaar te zitten. Dan loop je dus meer kans op een verkoudheid dan wanneer je in je eentje, zelfs bij slecht weer, de fiets neemt.”

13. JE SLAAPT ER BETER VAN

Wie overdag een uurtje sport, zal ’s nachts meestal beter slapen. Let wel op dat je niet te laat op de avond intensief gaat fietsen, want dat kan net het tegenovergestelde effect op je nachtrust hebben.

14. FIETSEN DOE JE VAAK SAMEN

Of je nu wekelijks met een vriend(in) gaat fietsen of af en toe een tochtje met het gezin maakt: fietsen is dé ideale manier om samen op een ontspannen manier buiten te zijn. En omdat je zelf het tempo bepaalt, valt het ook perfect te combineren met een gezellige babbel. Sportarts Tom Teulinkgx: “Op dat vlak is fietsen echt een win-winsport: je komt meer onder de mensen, maar je zult het ook langer blijven doen omdat je vaak in gezelschap fietst. We merken dat die sociale factor heel belangrijk is voor veel mensen om een sport vol te houden.” Voorlopig moet je het met één sportmaatje op een afstand van 1,5 meter doen, maar na de coronacrisis kun je weer fijn in groep fietsen. Iets om naar uit te kijken, toch?

Interessant weetje ingeval van pandenpech

doorgestuurd door TBO lid Vollon Luk 18/04/20

REKENBLAD ivm snelheid, cassettes en versnellingen

REKENBLAD 1:  cassetten vergelijken

Hiermee kan men dadelijk het verschil zien als men één of meerdere parameters aanpast.De volgende gegevens kan men zelf kiezen:      °De trapfrequentie      °het aantal tanden op de voorste kettingbladen      °het aantal kettingbladen (trippel, gewoon of compact)      °het aantal tanden op de kroontjes achteraan      °de wielomtrek 
Enkele mogelijkheden:Men kan o.a. zien wat het resultaat zou zijn als men een andere cassette steekt, met een andere samenstelling van de kroontjes.
Men kan bijvoorbeeld rijden aan dezelfde snelheid als men de combinatie van het verzet aanpast en daarbij ook sneller of trager gaat trappen.
Omgekeerd kan men ook zien welke snelheden bereikt worden met eenzelfde verzet als er sneller of trager getrapt wordt.(Daaruit kan men bijvoorbeeld afleiden dat een versnelling 53/11 voor amateurs zoals wij volkomen zinloos is: aan een trapfrequentie van 90 zou men dan 55 km/uur rijden. )
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BnalVVsl-N6WGHwBgMGKfKCecQxLKkG9OOsYCjao9ow/edit#gid=1427692211


REKENBLAD 2:   berekening van snelheid en verzet

hiermee kunnen enkele eenvoudige berekeningen gemaakt worden. Het tweede tabblad berekent het verzet

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sDkTYZcYahR5gWOd2JKcPs5ogcB32alOQCSG8EyqH5Q/edit#gid=530431997

Doorgestuurd door Vollon Luk op 19/04/20

Rond de tijd van kerst, Sinterklaas, Vaderdag en je verjaardag krijg je altijd weer de vraag: ‘Wat staat er op je verlanglijstje?’. En altijd sta jij met je mond vol tanden, want wat moet je toch vragen? Als fietsliefhebber is het misschien leuk om iets te krijgen rondom jouw hobby. Er zijn namelijk genoeg leuke gadgets en gimmicks voor fietsers. Daarom in dit blogartikel cadeau ideeën voor de fietser. Leuk om te krijgen, én om te geven!

Fietsalarm Laat je fiets met een gerust hart achter met een stil fietsalarm. De zogenaamde Cricket bevestig je onder je fietszadel. Het alarm is verbonden met een gratis app op je smartphone. Bij de kleinste beweging van je fiets krijg je direct een melding op je telefoon. Wordt je fiets onverhoopt toch gestolen, dan functioneert de Cricket als een baken die andere Cricket gebruikers waarschuwt als de gestolen fiets in de buurt is.

De pizzasnijder in de vorm van een racefiets! Ben je een liefhebber van fietsen, wielrennen én van pizza eten? Dan hebben we hier een prachtig hebbeding voor je. Het is een pizzasnijder in de vorm van een racefiets! Met de twee scherpe wielen van deze racefiets snijd je je pizza met het grootste gemak in stukken. Deze coole pizzasnijder fietst ook gemakkelijk door stukken kaas of salami heen. Niet alleen erg handig bij het verorberen van je pizza, maar ook erg leuk als decoratie. De fiets kan dankzij de bijgeleverde houder op elke plek in huis worden neergezet. Het allerleukste cadeau voor een wielrenner of wielerliefhebber die ook van pizza houdt!

De Amerikaanse industrieel ontwerper Isis Shiffer heeft met haar papieren fietshelm, de Ecohelmet, de James Dyson-prijs 2016 gewonnen. De helm is opvouwbaar, lichtgewicht en net zo veilig als gewone fietshelmpjes, dankzij de honingraatstructuur. De fietshelm is uiteraard goedkoop te produceren en kan ook nog eens van gerecycled materiaal gemaakt worden. Opgevouwen is de Ecohelmet heel compact en veel makkelijker mee te nemen dan een gewone fietshelm. Je vouwt hem uit als een lampion. De stevigheid komt door de honingraatstructuur. Dat zorgt voor een groot vermogen om schokken te absorberen, zelfs bij materiaal dat niet stevig lijkt zoals papier. De helm krijgt de prijs omdat het een makkelijke oplossing is voor een groeiend probleem. In steden als New York, Parijs en Londen groeit het fietsgebruik al jaren, en een helm maakt dat veel veiliger. Een gewone fietshelm is helaas een groot ding dat de hele dag meegezeuld moet worden.

Beste 10 fietstraining tips

Voor de opbouw van uithoudingsvermogen moet je de tijd nemen. Pas na enkele weken ga je vooruitgang merken. Daar staat tegenover dat uithoudingsvermogen ook langzaam verloren gaat: Conditieverlies.

Om intervaltraining goed te kunnen uitvoeren is voldoende uithoudingsvermogen nodig. In alle Trainingsschema’s ligt daarom tijdens de eerste weken de nadruk op het verbeteren van het uithoudingsvermogen

Door training gaat je rusthartslag omlaag en hartslag van de anaërobe drempel omhoog.

Als je rusthartslag enkele dagen 10 of meer slagen hoger is dan normaal betekent het dat het herstel onvoldoende is. Train dan niet of doe een hersteltraining

Het bepalen van je herstel hartslag direct na afloop van een training is een prima methode voor het bepalen van je conditie. Voor meer info: Herstel hartslag.

Begin je seizoen met een licht verzet, om zo het aantal haarvaatjes sneller te laten groeien. Bouw dit geleidelijk op naar een grotere versnelling. Voor meer informatie: Trapfrequentie en fietssnelheid.

Lekker doorfietsen in de herfst en winter kan natuurlijk prima. Je moet wel wat maatregelen nemen: Fietsen in de herfst en winter.

Het kan best nuttig zijn om eens een tijdje (bijvoorbeeld aan het begin of einde van het seizoen) zonder fietscomputer te trainen. Het kan helemaal geen kwaad om een periode minder met snelheid, tijd, hartslag en trapfrequentie bezig te zijn.

Pas je trainingsschema niet te snel aan als het een tijdje niet lekker gaat. Als je dat wel doet loop je de kans dat het aangepaste fietsschema ook teleurstellend werkt. Wat slecht is voor je Motivatie.

Wanneer je iets veranderd in je trainingsschema pas dan één onderdeel aan. Zo kan je beter het effect van deze aanpassing nagaan